Danmarks tropper i Irak og terrorisme

Frederik Magle

Administrator
Staff member
ADMINISTRATOR
Regulator
Der er idag en meget klarsynet og interessant leder i Dagbladet Information som tager fat på problematikken om danske troppers tilstedeværelse i Irak og truslen om et terror-angreb mod Danmark hvis de ikke trækkes hjem. Her er et uddrag af artiklen:


16. juli 2005

"Nogle tror, at bare de vestlige tropper trækkes hjem fra Irak, vil truslen fra de islamistiske terrorceller fordufte som dug for den varme sommersol. Det er såre fristende med enkle svar. Men hvorfor ville en islamistisk terrorcelle allerede i år 2000 sprænge Europa-Parlamentet og katedralen i Strasbourg i luften? Og hvorfor ville en islamist-celle slå til imod Real Madrids stadion og den spanske landsret i efteråret 2004, selv om den socialistiske regering da havde trukket tropperne hjem fra Irak?

Et farvel til Irak vil ikke betyde et farvel til den islamistiske terrorisme. Vestlig indflydelse – økonomisk, kulturelt og militært – og selv globaliseringen kan blive gjort til syndebukke. Hvornår stopper det? Nogle venstredrejede mener, at verdens ’hav af uretfærdigheder’ producerer en ny desperat klasse af udstødte, der rekrutterer nye terrorceller.

Selv i nabolaget. Men millionæren bin Laden og de universitetsuddannede og ressourcestærke unge mænd, der stod bag massemordene på civile i New York, Madrid og London, er ikke børn af armoden. De misbruger Koranen og udnytter moderne teknologier til at likvidere civile i masseattentater, som nok så sultne proletarer aldrig ville drømme om at udføre.

Al-Qaedas globalt spredende celler drives frem af en fanatisk og hadefuld ideologi, der stræber efter global magt og vil dræbe såkaldte ’vantro’ i Vesten, der stiller sig i vejen. Den terrorideologi må muslimske imamer og intellektuelle fra London til Mekka klart fordømme. De bedste gør det allerede. Oplysningen bør udbredes i åben dialog mellem alle, der respekterer menneskerettigheder og ønsker stærke demokratier – i Vesten som i Mellemøsten.

-bjm"

Citeret med tilladelse fra Dagbladet Information. Link til hele artiklen (Kræver Login)


Jeg er meget enig i denne analyse af situationen. Lederen forholder sig ikke til om tropperne skal trækkes hjem eller ej, men anskueliggør blot at en tilbagetrækning ikke vil fjerne truslen om terrorisme.

Personligt var jeg meget skeptisk over for Irak-krigen lige fra begyndelsen. Da krigen blev indledt i 2003 udtrykte jeg nogle af mine bekymringer i en post på dette forum. Men med det sagt mener jeg også at vi ikke skal trække vores tropper hjem nu. Ikke så længe de gør mere gavn end skade. Og skaden er sket - nu gælder det om at stabilisere og genopbygge Irak bedst muligt. Hvis andre lande (deriblandt Danmark) trak sine tropper ud af Irak nu, ville landet synke ned i endnu mere kaos end det allerede er i. Vi (USA og deres "koalition") startede denne krig mod Irak, det kan der ikke laves om på så nu bliver vi nødt til at fuldføre missionen for Irak.
 

Christine Callisen

Commodore of happiness and laughter
HVORFOR kan vi ikke bare allesammen være gode venner!!!??
mad.gif
smash.gif
banghead3.gif


STORT fælleskram til jer alle herinde
banana.gif
laugh.gif
cheers444.gif
up.gif


Kys Christine
ooo.gif
 

Jette

Rear Admiral of O Theatre & the 4 - 1 + a few more
Kan kun give dig ret Frederik, at trække tropperne ud nu ville ikke gavne noget og da slet ikke det irakiske folk, det ville være som at kaste dem for løverne. Det er selvfølgelig forfærdeligt med alle de civile og soldater der hver dag bliver dræbt, men alternativet (hvis tropperne trak sig ud) ville efter min mening være værre. Nu er der i det mindste håb om, at der med tiden kan skabes et land, der er værd at leve i.

Jette

Forøvrigt, fin hjemmeside du her har fået lavet. Fandt den ved et tilfælde,(det var egentlig din mor jeg søgte en oplysning om). Har også lige nået at høre Far away og kan ret godt lide, at det er en stor pærevælling, kan ikke lige finde en anden måde at beskrive det på. Dette er altså ment som et KOMPLIMENT, selvom det ikke lige lyder sådan, med min simple udtryksmåde.
 

Nalia

Commodore of History & Muses
Tja, hvorfor kan vi ikke bare enes alle sammen. Vi er jo i bund og grund dyr og vi kan ikke -på trods af flere tusinde års udvikling- bare lukke af for det. Vi skal forsvare vore territorium og gerne udvide det. Selv de søde solsorte i haven, kæmper en krig. Nogle vil gerne styrre flokken og nogle vil gerne overtage flokken. Sådan har det altid været og den eneste forskel på nu og for 4000 år siden, er måden det foregår.
Vi kan sagtens sidde her og fordømme hvad der sker i verden, men er vi bedre selv? Gik på vores hverdag. Der er mindrer krige i skolen, på arbejdet og rundt om i hjemmene.
Der bliver gjort meget ved mobning i skoler og på arbejdspladser i disse år. Og hvad er mobning?

Jeg er enig med Frederik omkring vores tropper. Jeg var også uenig i at sende dem afsted, men nu har vi fjernet Saddam (som USA var så glad for at hjælpe til magten) og så kan vi ikke bare så "det var det, nu må i klare jer selv". Vi har en pligt til at hjælpe så godt vi nu kan. Vi skal dog huske at de har en anden kultur end os og så vidt muligt ikke påtving dem vores.
 

Frederik Magle

Administrator
Staff member
ADMINISTRATOR
Regulator
Nu har der endnu ikke meldt sig nogle tilhængere af at trække tropperne tilbage med det samme, men jeg vil alligevel følge op med at uddybe min holdning. Spørgsmålet drejer sig jo om hvorvidt tropperne skal trækkes hjem her og nu, eller inden for aller nærmeste fremtid, ikke om hvorvidt de skal blive permanent (hvilket de selvfølgelig ikke skal).

De danske soldater skal naturligvis trækkes ud af Irak så hurtigt som muligt, forudsat at tilbagetrækningen ikke forværrer situationen for den irakiske civilbefolkning. Og det er her jeg savner holdbare argumenter fra tilgængerne af en omgående tilbagetrækning. Tror de at Iraks nye "demokrati" er stærkt nok til at undgå borgerkrig og det totale kaos? Er det Iraiske militær og politi i stand til at sørge for sikkerheden for befolkningen ligeså godt (eller dårligt) som de vestlige tropper? Vil terrorismen i Irak ophøre eller vil den blot vende sig mod indre "fjender"? (hvilket den delvis allerede gør)

Det eneste argument jeg hører når jeg støder på kommentarer fra tilhængere af den omgående tilbagetrækning er at krigen var ulovlig i første omgang og har ført en masse terrorisme med sig. Jeg kunne ikke være mere enig, men det er ikke et argument for en tilbagetrækning nu. Det løb er kørt. At forsvare tilbagetrækning med krigens oprindelige illegitimitet er et rent ideologisk argument af største ringeagt over for den Irakiske befolkning, medmindre det bakkes op med konkrete svar på de spørgsmål jeg stillede tidligere i dette indlæg. Argumentet ligger derved på linie med argumenterne for i sin tid at indlede krigen, hvilke i eftertidens lys også kan ses som først og fremmest ideologiske.

Danmark har på godt og ondt (lav selv vægtningen) involveret sig i denne krig, nu må vores vigtigste hensyn være den irakiske befolknings ve og vel og deres fremtid. Det er desværre blevet vores ansvar i kraft af vores deltagelse i angrebskrigen.
 

Galaxy

New member
Jeg synes at en tilbagetrækning af tropperne ville være et positivt symbolsk skridt imod en fredsforhandling, 83% af iraks befolkning ser USA og deres allierede som en besættelsesmagt. Imperialister som kun er ude efter deres resoucer, magthavere som styrer med hård hånd, villig til at torturere og mishandle i samme stil som Saddam Hussein.
Et andet land som har haft dette problem, er Palæstina. De har været i krig mod Israel i 50 år, uden tegn på en forbedring af situationen. Israel er en besættelses magt som også nægter at indrømme deres del af skylden. Vi burde at lære fra fortidens fejl, men den eneste sandhed tilbage er menneskets uendelige ignorance og dumhed.
 

prokop

New member
Så sandt som det er sagt Galaxy.
Heldivis er der nogle ting man kan gøre, nemlig:

1. Støtte GK2003, Grundlovskomiteen , som kører en sag mod statsministeren.

2. Underskrive Amnesty's petition for nedlæggelse af Guantanamo basen, med hele deres klassificering af fjendtlige soldater som "ulovlige kombatanter".

3. Stemme noget andet end V, DF eller K for at vise misbehag ved den danske beslutning om at sidestille FN's beslutningsmandat.

--

Det er naturligvis ikke perfekt eller afgørende, men det er da et skridt på vejen.
 

Soren015

New member
Man kunne med nogen ret argumentere for en tilbagetrækning af tropperne i Irak:
Hvis Irak behøver hjælp til at opretholde det demokrati de har fået skabt, er de ikke klar til demokrati. At fastholde et sådant demokrati med militærmagt er som at give det kunstigt åndedræt, hvis det ikke kan opretholde sig selv, alene ved folkets vilje, bør det ikke være der. Irak havde ikke demokrati inden vi invaderede det, om det var kulturelt betinget er for så vidt ligegyldigt i mine øjne.
Det demokrati vi har i Europa og USA er købt i folkets blod, gennem vores enighed. Med det følger huskesedlen fra vores utallige revolutioner; Demokrati er ikke en menneskeret, det er et privilegie, et privilegie vi kun har så længe vi er parate til at kæmpe for det.

Lad selv Irakerne kæmpe deres revolution, og skabe deres demokrati, først da vil de sætte pris på det, og vide at værne om det.
 
Top