Køb af computer!

Rune Vejby

Commodore of Water Music
Hej alle,


Min lillebror skal have en ny computer, men jeg synes at markedet er MEGET uoverskueligt.
Jeg går umiddelbart efter at købe en mærkevare PC (Fujitsu, IBM, etc.) som er samlet. Den skal være ex. skærm og budgettet er sat til ca. 6000 kr.
Ved I hvor man kan anskaffe sig sådan en PC? Jeg tænker især på om I kender til gode tilbud for øjeblikket?

På forhånd 1000 tak
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Hvad skal den bruges til?
Jeg har haft en del erfaring med at samle computere i sin tid, hvilket i og for sig ikke er så vanskeligt og nogle gange kan man få det billigere på den måde... men det kommer jo lidt an på hvad din bror skal bruge den til - for 6.000 kr eks. skærm kan man komme rimeligt langt skulle jeg mene.
 

Jette

Rear Admiral of O Theatre & the 4 - 1 + a few more
Ikke fordi jeg har så meget forstand på computere( ihvertfald ikke med at bruge dem
wink.gif
). Men det ville nok gøre det lidt nemmere at hjælpe, hvis du skrev hvad den skulle bruges til, altså hvilke ting han prioritere højest om der er nogen krav til f.eks. harddisk størrelse, processor type, ram type, grafikkort, lydkort o.s.v.

Jette
grin.gif
 

Rune Vejby

Commodore of Water Music
Tak, begge to
smile.gif


Beklager den manglende information, men jeg kan fortælle at den faktisk udelukkende skal bruges til computerspil.

Han har allerede en del komponenter - bl.a. 2 harddiske, lydkort og ca. 700 mb. DDR ram.

Derfor er det naturligvis oplagt at samle det selv, men jeg har bare lidt dårlige erfaringer med de systemer hvor man selv kan bestemme hvad der skal sættes i. Hans nuværende computer har vi selv konfigureret og forhandleren samlede den for os... den har været til reperation 3 gange nu og den tænder af sig selv en gang imellem og er i det hele taget meget ustabil
frown.gif

Derfor vil jeg helst købe en mærkevare, men måske var vi bare uheldige med det forrige computerkøb???
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Har du nogle specs på de gamle dele? - Harddiskene er det IDE/PATA eller SATA - lydkortet er vel PCI? (noget han vil beholde?) - DDR ram, ok... hvilken frekvens er det PC2100/3200, andet og hvor mange moduler/klodser - er det en 512 og en 128 eller lign.? - Det er vigtigt at vide hvis man går ud og vil "genbruge" det i en ny computer - så skal det jo være kompatibelt.

Mht. om man selv samler det eller køber mærkevarer så tror jeg det er lidt hipsomhap. Man kan være uheldige begge veje... men der er som sagt nogle gange en del at spare hvis man køber delene (dem man nu har behov for) seperat og samler det selv - selvfølgelig skal man tage i betragtning at hvis man selv bor i Kbh og bestiller alt fra Jylland så er der jo også fragtomkostninger samt lidt besvær med hvis der nu skulle være noget der ikke fungerer og skal retur.

Men lad os kigge på priserne når vi ved hvad der skal genbruges.
 

Rune Vejby

Commodore of Water Music
Thomas:
Okay nu kommer jeg nok ud på lettere dybt vand, hvis vi skal tale tekniske specs...
Jeg er dog 99% sikker på at HD'en er IDE og lydkortet PCI, men jeg ved ikke med RAM'ene... jeg troede faktisk ikke at det gjorde noget om RAM klodserne har forskellige frekvenser? Men det gør det måske?

Jeg mener at der sidder 2 RAM klodser i computeren - 1 med 512 mb. og 1 med 254 mb.

Derudover har han også skærm, højtalere, mus og tastatur - alle i glimrende stand og de kan således også genbruges.
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Ok, dvs. ved køb af ny computer skal man sørge for at der er mulighed for at koble IDE harddiske til samt pci lydkort. - Mht. ram'ene så er der stor forskel på ram frekvenserne, noget som i nogle tilfælde ikke betyder andet end at ram'en ikke kan udnyttes fuldt ud, men som i andre tilfælde betyder at selve klodsen er inkompatibel. Så der er ingen garanti for at han kan genbruge det. Hvor gammel er delene/computeren? ved du evt. hvad den gamle computer havde af processorkraft?
Hvad med grafikkort? vil han genbruge det han har hvis det kan lade sig gøre? og hvad er det for et?
 

Jette

Rear Admiral of O Theatre & the 4 - 1 + a few more
Hvis han skal bruge den udelukkende til spil, vil jeg anbefale at han sørger for at få et bundkort med PCI express og ligeledes grafikkort (hvis man overhovedet kan få uden nu til dags). Hvis hans ram klodser kun er PC2100 eller der omkring ville jeg udskifte dem for at få noget mere "fart" i computeren korttidshukommelse. Harddisken er det ligemeget med så længe den kan arbejde sammen med resten( det har jeg ikke lige så meget forstand på).
Med hensyn til grafikkort og bundkort kan du eventuel kigge på edbpriser og se hvad bedømmelser de forskellige har fået, det er jo ikke altid pris og kvalitet hænger sammen
grin.gif


Jette
grin.gif


Corno du kommer hele tiden før mig
frown.gif
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Ja det gælder om at være hurtig...
wink.gif

Af en der siger hun ikke har særlig meget forstand på computere så virker det da som om du ved hvad du snakker om...
wink.gif

Mht. bedømmelserne på edbpriser.dk så er det vist meget svingende hvad man skal give for dem, så hellere læse nogle af anmeldelserne af de produkter man måske vil have, de er generelt mere nuancerede..
smile.gif
 

Jette

Rear Admiral of O Theatre & the 4 - 1 + a few more
He he, ja jeg blev nødt til at læse lidt om det, da jeg skulle skifte mit grafikkort, lydkort og ram klodser, samt sætte dvddrev i den gamle computer
wink.gif
, det er nok mere det med at bruge den der kniber
grin.gif
. Ja jeg ved godt at bedømmelserne ikke altid kan bruges til så meget, det var mere for at få et indtryk af hvad man skulle undgå

Jette
grin.gif
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Nå, hvis der skal nogle mere konkrete forslag på bordet.

Processor mæssigt skal I nok kigge på noget der hedder minimum 3 GHz - om det er Intel eller AMD er for jer nok en smagssag - personlig har jeg bedst erfaring med Intel i forbindelse med gennemgående stabilitet ved musikbrug - hvor jeg har oplevet nogle små detaljer ved tidligere AMD maskiner. Men hvor den fejde er i dag skal jeg ikke kunne sige - jeg tror ikke at en AMD maskine vil være et dårligt valg til brug for spil.

RAM skal der til - og det kommer så an på hvilken processor og derefter hvilket bundkortet I skal have, der er som sagt en del forskellige typer - den største forskel er nok frekvensen, selvom der er nogle typer SD ram i forhold til DDR i forhold til DDR2. - Men uanset hvad I vælger vil 1 gb ram nok være det I skal sigte imod. 512mb er måske nok, med med 1 gb skulle I være sikret lidt endnu.

Lydkort/PCI kort - det afhænger igen af bundkortet, de nyere PCIe - PCI express bundkort har meget få eller ingen "normale/gamle" PCI porte så hvis I har nogle gamle PCI kort, så som lydkort I vel genbruge så skal I lige være opmærksom på det.

Grafikkort (AGP eller PCIe) - det kommer igen an på bundkortet hvad det understøtter. PCIe er nok fremtiden, men man kan stadig få nogle gode AGP (8x) kort som også er billigere end deres PCIe ditto. Men her vil jeg nok råde til at købe et med min. 256mb ram.

Harddiske - IDE/PATA eller SATA... Mht. harddiskene er der også flere standarder - den nyeste SATA er radikal forskellig fra PATA (serielt forbundet i modsætning til parallelt). Igen er det et spørgsmål til hvad bundkortet kan klare - hvis I har nogle gamle harddiske som I meget gerne vil beholde (bemærk man i dag kan købe en 200-250gb harddisk SATA for under 1.000 kr) så skal I undersøge om bundkortet understøtter op til 4 IDE enheder (går ud fra der også skal et optisk drev i af en slags, og de fleste her kører IDE). - Mht. forskellen mellem PATA og SATA er den teoretiske overførelseshastighed som dog i sidste ende er begrænset af selve harddisken. på PATA er den i dag enten 100 eller 130 mb/s og på SATA er den 150 mb/s (den nyeste SATA II har 300mb/s). Det skal dog siges at de færreste enkelte harddiske kan overføre mere end 20-40 mb/s - så den fulde effekt kan kun opnås ved at sætte flere diske sammen i såkaldte RAIDS hvor diskene bliver læst sekventielt og man derved kan udnytte den simultane hastighed mellem 2 eller flere diske. - Altså, valget mellem PATA og SATA er en smagssag hvad angår normale ("spille")computere - det eneste der er at sige er at SATA nok er fremtiden så den er måske sikret længere levetid end PATAen.

Til sidst - og ikke mindst - kommer kabinettet - for selvfølgelig skal en fuldblods gamer have et fancy kabinet - her skal I bare være opmærksom på at strømforsyningen understøtter den processor og det bundkort I skal have. Den meste gængse størrelse bundkort i dag er nok ATX, og de fleste strømforsyninger kan klare de fleste Pentium 4 og AMD processorer, men tjek det lige (hvis I ikke ender med at købe en samlet pc).

Her er nogle forslag til under 6.000 kr fra forskellige internetbutikker:

PRC-Data (ligger i Viborg)
P4
http://www.prc-data.dk/ny/ProdFrame.asp?Produktid=48062277
AMD
http://www.prc-data.dk/ny/ProdFrame.asp?Produktid=48084091

Midtdata (vist også i Viborg):
P4
http://www.midtdata.dk/asp/productinfo.a...&func=&

Getmore (internet butik i københavnsområdet - i familie med Multimedia World som ligger på Falkonér Alle) - stort set samme sortiment, men noget billigere hvis man bestiller via nettet - generelt er Multimedia Worlds computere, som de samler for en, ikke altid lige godt, de holder ok, men kvaliteten er efter prisen):
P4 (Acer)
http://www.getmore.dk/templates/imw-product.asp?ProductGuid=PS%2E7GXE6%2EA10

Zitech (i den normalt lidt dyrere ende af skalaen ligger butikken Zitech med butikker i Fields og på Frederiksberg samt flere andre steder):

P4 (her med onboard grafikkort - så det er nok noget man skal overveje om man så skal tilkøbe et grafikkort selv - kabinettet her er ganske stilet, har selv noget i samme stil, men dog ikke helt så fancy som det man kan få via PRC-Data)
http://www.zitech.dk/product/Details.aspx?ID=158660

Mht. spørgsmålet om mærkevarer over for samlet/bambuspc så skal man være opmærksom på at en mærkevarer computer godt kan have begrænsninger i forhold til kabinet/design og bundkort så udvidelsesmulighederne være mindre end hvis man selv samler den - hvis man senere hen skulle få lyst til at udvidde indmaden (både mht. ram, hd og indstikskort).
Man skal også være opmærksom på at man ikke køber for meget "onboard" - altså embedded i bundkortet. Det går lige med onboard netkort, men når vi snakker grafikkort og lydkort (onboard) så er det ikke noget videre værd kvalitetsmæssigt, og hvis det findes skal det slås fra i biosen så det ikke går ind og laver ravage. (såfremt man selv have lydkort og grafikkort altså, ellers må man leve med det der er onboard).

Her er så lidt at gå i gang med at kigge på.
Man kan formentlig få lidt mere udstyr i computerne end i de ovenfor her skiltede hvis man selv samler det - nogle gange er forskellen ikke så stor igen. Men om kvaliteten af en selv-samlet computer i forhold til en fabrikssamlet er dårligere kommer helt an på om den der samler computeren ved hvad vedkommende gør.

En sidste ting I skal være opmærksom på er om I skal have Windows med til maskinen - i nogle priser er den inklusiv i andre ikke.

God fornøjelse, og spørg bare hvis der er noget!

Thomas
 

Rune Vejby

Commodore of Water Music
Hej Thomas,

100000 tak for dit indlæg! Det er virkelig en stor hjælp
smile.gif
Jeg vil kigge lidt på de links du vedhæftede og se om der skulle være noget brugbart
smile.gif

Det er meget muligt at jeg vender tilbage med yderligere spørgsmål når jeg har fundet et par computere som ser fornuftige ud.

Igen, mange tak fordi du tog dig tid til dette!


Jette -> Også tak for dit indlæg
smile.gif
Det lader til at du er lidt af en computer-ekspert selvom du ikke vil indrømme det
wink.gif
 

corno

Vice Admiral of Notes, Dots & at times also Slurs
Sr. Regulator
Velbekomme Rune.

Du spørger bare. Det er dumt at betale for meget, men samtidig skal man også overveje hvor mange penge man har her og nu og evt. hvor mange man vil kunne spare sammen senere - computere er jo skruet sådan sammen at de kan udvides efter behov, så man behøver ikke at købe det hele på én gang og så få noget i en lidt mindre god kvalitet hvis man kun har så og så meget at bruge... - og hvis I kan genbruge noget af det I har liggende så kan I måske bruge lidt flere penge på andre hardware dele.

Hvis I skal have råd i forbindelse med samlingen siger I også bare til.

Thomas
 

Jette

Rear Admiral of O Theatre & the 4 - 1 + a few more
Jeg troede de fleste herinde var "computer eksperter", det plejer jo altid, at være mig der skal spørge om hjælp
wink.gif
, men ok jeg ved et eller andet
grin.gif
.
For at du lige skal have lidt mere at lave, så kommer der lige et bud fra mig
wink.gif


http://computerbutik.dk/product.asp?product=1204&sub=113&page=1

Det kan jo være at han eventuel kan få processoren opgraderet til 3200 eller 3400, så han får 1 mb cache. Men jeg ville nok lige som Thomas (som igen var hurtigere
tongue.gif
) anbefale at han genbruger nogle af de gamle dele (hvis muligt) og bygger ud fra det

Jette
grin.gif
 
Top